fermentatie workshop

 

 

Het fermenteren van groenten is een bewaarmethode die al eeuwenlang toegepast wordt. Naast het lang kunnen bewaren van de groenten zorgt dit proces er ook voor dat de voedingswaarde verhoogd wordt. Het zijn namelijk de melkzuurbacteriën die gaan groeien die ook zorgen voor de toevoeging van o.a. verschillende noodzakelijke vitaminen, belangrijke neurotransmitters en lactaat. En daar kunnen wij onze gezondheid een grote boost mee geven!


Starten met fermenteren is niet evident. Je wilt natuurlijk niet dat het boeltje gaat schimmelen in je pot. Nochtans is het helemaal niet moeilijk en iedereen kan leren om op een veilige manier te fermenteren.


Een fermentatieworkshop begint steeds met een kennismoment: waarom zouden we gefermenteerde voeding eten? Wat zijn de specifieke gezondheidsvoordelen? Waarom loopt het soms mis tijdens het fermentatieproces? Hoe kan je herkennen dat je fermentatie gelukt is? Al deze vragen en meer komen aan bod.


En dan steken we de handen uit de mouwen en gaan we aan de slag. Ik leer jullie drie recepten die we tijdens de workshop gaan maken: zuurkool, kimchi en gefermenteerde tomaatjes.

Die neem je mee naar huis en enkele weken later is het klaar.


De workshop duurt ongeveer vier uur.